Workshops

Jeg fant, jeg fant!
2015 

I juni 2015 deltok 9. klasse ved Bøstad skole på Vestvågøy i Lofoten i en tre dagers film- og fotoworkshop i regi av Lofoten BygdeFilmFest. Målet med workshopen var at elevene skulle oppsøke den rike kultur- og naturhistorien på Borge på i Vestvågøy,

og dokumentere sine opplevelser der gjennom kameraet. Tilbake i klasserommet valgte elevene ut sine beste og mest interessante fotografier etter diskusjon med hverandre og workshoplederne. Dette resulterte i en utstilling og et bildespill.

Workshopsledere: Acacia Johnson & Tor Edvin Eliassen

Konsept og produsent: Aaslaug Vaa

Tångresan
2015

I påsken 2015 kom et dusin tilreisende til Villa Lofoten for å lære å høste og konservere tang. Linnéa Sjögren, Jonas Pettersson og Michael Roleda delte sjenerøst sin kunnskap om ulige tangsorter, høstingmetoder og konservering. De lekreste retter kom på bordet, alle med smak av umami. 

Linnéa og Jonas driver Catxalot, mens marinbiolog Michael Roleda, som er født på Filippinene, arbeider på NIBIO i Bodø. Matjournalist Nina Frogneborn fra Sveriges Radio var også med. Hør hennes radioreportasje her. 

Arrangør Catxalot og Villa Lofoten

Transformasjon - bygningsvern, arkitektur og film
2015

Kleivan i Vestvågøy er et bevaringsverdig fiskevær. Nasjonale kulturvernmyndigheter bidrar her til å bevare ei rorbu, et trandamperi og ei brygge. Anlegget skal i framtida bli hjemsted for kunst- og kulturproduksjon og økoturisme. Vern av bygninger gjennom ny bruk bidrar til å fremme verdiskapning, stedsutvikling og ny bærekraftig aktivitet i et fraflyttingspreget område.

11 elever fra byggfag på Vest- Lofoten Videregående skole deltok i mai 2015 i workshopen Transformasjon - bygningsvern, arkitektur og film på Kleivan. Studenter fra Arkitekthøyskolen i Oslo presenterte sitt studioprosjekt BANDS, som foregikk samme sted; de fikk en kulturhistorisk introduksjon til fiskeværet og et innføringskurs i filmproduksjon og filmanalyse. Elevene deltok deretter foran og bak kamera på byggeplassen, og startet arbeidet med å bryte opp gulvet og lempe stein ut av brygga. Det gikk fra morgen til kveld. En av de arbeidsomme guttene sa ved workshopens slutt at det hadde vært de morsomste dagene i hans liv.

 

Workshopledere: Filmfotograf Tor Edvin Eliassen, kunstner Adeline Keunebrock, kunsthistoriker Aaslaug Vaa,

arkitekt Uffe Black Nielsen og studenter på Arkitekthøyskolen i Oslo.

Hvalens knokler

2015

 

Hvalen er et dyr som barn og unge i Lofoten har et nært forhold til. Den er omgitt av mystikk og har i all tid fått oss til å skape fortellinger. Hvalen er et nærmest grenseløst utgangspunkt for å lage historier. Den kan også brukes som metafor for hvordan mennesket henter indre bilder fra dypet og bringe dem opp til overflaten.

 

På denne workshopen lærte deltakerne å skrive manus, tegne storyboard, være skuespillere og å lage film. Workshoplederne presenterte et rammeverk for en historie deltakerne utviklet. På forhånd fikk de en introduksjon til to relevante litterære tekster: Bibelens fortelling om Jonas i hvalens buk og romanen Moby Dick av forfatteren Herman Melville. 

 

Workshopledere filmskaperne Jørn Nyseth Ranum og Anders Øvergaard

Konsept og produsent Aaslaug Vaa

Levende kleshenger

2014

I tilknytning til Lofoten BygdeFilmFest ble det i 2014 for første gang arrangert danseworkshop. Ti attenåringer utviklet en scenisk presentasjon ogcatwalk med en kleskolleksjon basert på resirkulert materiale. Saltsekker og kaffeposer, gamle paraplytrekk og fôrsekker var omskapt til jakker, skjørt og vesker. Kolleksjonen er laget av skredderen Bjørg S. Greiner, som er født og oppvokst på Kvalnes, nå bosatt i Alta.

Workshopleder danseren Anne Katrine Haugen fra Tromsø

Samarbeidspartner Hålogaland Amatørteaterselskap

Stjerner over Lofoten

2013

 

Stjernene har i all tid fått menneskene til å løfte blikket og filosofere over livet og tilværelsen. I januar 2013 gjennomførte 9. klasse ved Bøstad skole en tredagers workshop i astronomi og geofysikk i kombinasjon med foto og film i regi av Lofoten BygdeFilmFest. 

Målet var å gjøre unge mennesker interessert i naturvitenskap og filmmediet med utgangspunkt i det som omgir dem i hverdagen. Teleskop og kamera var læringsverktøy.

 

Undervisningen i astrofysikk var avansert og foregikk på engelsk. Professor i astrofysikk Jean Surdej har særdeles gode pedagogiske evner og skapte entusiasme og nysgjerrighet hos elevene. Elevene deltok i mange øvelser, en variasjon i forhold til den mer krevende teorien om lysår og planeter. De brukte «pinhole kamera» og lagde «spektrograf».

Ute i natten kjente deltakerne på kroppen hvor tidkrevende fotograferingen er. Samtidig gjorde de seg kjent med stjernebildene og galaksene gjennom teleskopet. Lærere og foreldre var med da Jupiter og de fire månene, Melkeveien, galaksen Andromeda og nordlyset viste seg i polarnatten. Etter workshopen ble informasjonen og time-lapsene samlet på en facebookgruppe deltakerne har tilgang til.

 

Workshopen resulterte i filmen Stjerner over Lofoten. Den er vist på en rekke festivaler i inn- og utland.

 

Workshopsledere:

Astrofysiker Jean Surdej

Filmskaper Jørn Nyseth Ranum

Produsent Aaslaug Vaa

 

Presse

Løftet blikket (LofotTidene)

Polarhimmel, utekjøkken og lausdans (LofotTidene)

Lofothalling

2013

Målet med workshopen var å få unge mennesker i aktivitet og kjenne glede over å bevege seg til musikk. Samtidig blir en gammel danseform opprettholdt og videreutviklet.  Hallingdansen hører riktignok ikke hjemme i Nord-Norge, så danselæreren la derfor like godt til en ekstra snei på dansen, og ga den navnet Lofothalling.

 

Gruppa Frikar har revitalisert hallingdansen og gjort den populær blant barn og unge. Lofoten BydeFilmFest 2013 arrangerte derfor workshops i denne danseformen for ungdom i alderen 12 - 16 år på Ramberg, Værøy og Røst.

 

Workshopleder: danser Ådne Kolbjørnshus

Plankekjøring i Lofoten

2013
 

Målet med workshopen var å stimulere til økt fysisk aktivitet blant deltakerne, samt å åpne opp for at de ser sitt eget nærmiljø på nye måter. Det gjorde vi gjennom at de opplevde Lofoten gjennom filmkamera og deltok i ulike friluftsaktiviteter på havet og i fjellet. Slik lærte de mer om film, friluftsaktiviteter og mulighetene Lofoten byr på.

 

For entusiastene Finn Å. Holst Sandnes, Finn Olav Olsen, Jann Engstad og Oscar Nordin er naturopplevelser ikke bare en viktig del av livet, men en dyd av nødvendighet. Deltakerne var delt i fire grupper, og tilbragte en dag hver med en av disse.  De lærte å grotte, stå utfor på ski, surfe og padle kajakk, samtidig som de portreterte instruktøren og hans livsstil: Hva betyr Lofoten for surferen, og hva slaks tanker har han om natur og det å bo så tett på fjellet og havet? Lever han ut en drøm?

 

Workshopen resulterte i filmen Til lands og til vanns. 

  

Workshoplere: filmskaperne Jørn Nyseth Ranum og Anders Øvergaard

Konsept og produsent: Aaslaug Vaa

LofotDOK

2012
 

Lofoten BygdeFilmFest 2012 inviterte ungdom til filmworkshops under ledelse av den prisbelønte filmregissøren Anders Øvergaard.

På hvert av de sju arrangementsstedene deltok tre ungdom i alderen 14-16 år i filmproduksjonsprosessen foran og bak kameraet.  Workshopstilbudet var tredelt: Forarbeid, opplærings- og planleggingskurs og praktisk filmarbeid.

Deltakerne økte sin forståelse for levende bilder gjennom å finne relevante intervjuobjekter, lære intervjuteknikk, finne locations og jobbe med scenografi, være journalister/reportere, rigge lyd og lys og lære seg å bruke teknisk utstyr for film og video.

Workshopen resulterte i filmen Reisen gjennom Lofoten.

Workshopledere: Anders Øvergaard og Jørn Nyseth Ranum
Konsept og produsent: Aaslaug Vaa